Het gezelschap Lapsus uit Frankrijk en haar voorstelling Six Pieds Sur Terre rockten cultuurcentrum Het Oude Slachthuis in Eupen.

 

Door Veronica Posth

vertaling Lisa Reinheimer

 

Drie uitverkochte voorstellingen en een dolenthousiast publiek in Eupen in het centrum voor Nieuwe Circuskunst in het kader van het Schrit_tmachter justDANCE! Festival. En daar is alle rede toe, want de voorstelling Six Pieds Sur Terre is fenomenaal.
De zes acrobatische dansers betreden het toneel waar talloze houten kisten en houtenblokken staan, een lang touw hangt, een grote koffer vol met eierschalen en een gekookt ei. Dat wordt aan het begin van de show opgegeten, nadat ze daarover ijverig geruzied hebben.
En dan ontstaan er steeds nieuwe toneelbeelden die op elkaar voortborduren. De materialen en props vormen uiteindelijk een soort parkoers, waar doorheen ze steeds nieuwe manieren vinden om hun extreem complexe balanceeracts te doen, hun indrukwekkende sprongen te maken, hun verheven vluchten en draaiingen. Ze lijken op kinderen die een strategisch masterplan hebben maar dan in het lichaam van een volwassene. Pas helemaal aan het einde van de show willen ze hun vooropgezette plan verklappen aan het publiek. Ze drukken een heldere lichaamstaal uit en met die uitdrukkingskracht creëren ze een voorstelling vol poëzie die de toeschouwers meevoert en betoverd.

Wat het meest aanstekelijk werkt, is dat ze kinderen en volwassen echt laten lachen. Door hun vrolijke uitbundigheid weten deze artiesten hun publiek werkelijk te ontvoeren. Ze zijn grappig en eloquent in hun manier van bewegen. Ze zijn schattig en stoutmoedig. Met de weinige materialen op het podium weten steeds nieuwe poëtische sets te vormen en te componeren. De eierschalen worden als iets heel kostbaars behandeld, als iets dat beschermd moet worden. De houten blokken blijken het enorme potentieel te hebben om voortdurend nieuwe situaties en coulissen te creëren.

De voorstelling Six Pieds Sur Terre van Lapsus is vrolijk en briljant. Ze scheppen met hun stoutmoedige capriolen, waar de performers in uitblinken, een droomachtige dimensie die je activeert, boeit en entertaint.
Het gezelschap werd in 2010 opgericht. Ze leerde elkaar eind jaren 1990 kennen in de circusschool van Lyon. Nadat ieder een eigen opleiding voltooide, aan o.a. de Lido-School in Toulouse en aan de Lomme-School in Noord-Frankrijk, troffen ze elkaar weer. De performers hebben ieder hun eigen specialiteit: Luchtacrobaat, jongleur en eenwieler, balans acts, vlieger, cyr wheel acrobaat (grote hoepel), drager en danser.