Parkstad Theaters Limburg

Bacon

Dance Company Nanine Linning

di 30 okt 2018 – Dans / Ballet
THEATER HEERLEN – RABOzaal

‘Wie van dans en beeldende kunst houdt, kan zijn hart ophalen’ – de Volkskrant

De bekroonde dansvoorstelling BACON van Nanine Linning is na dertien jaar en 80 voorstellingen in Europa terug op de Nederlandse podia! Linning ontving voor deze voorstelling de prestigieuze dansprijs de Zwaan voor de beste Nederlandse choreografie. BACON komt terug in een nieuwe bewerking in samenwerking met componist Jacob ter Veldhuis, videokunstenaar Juliane Noß en scenograaf Jan Boiten.

Linning liet zich voor BACON inspireren door de schilderijen en het leven van een van de grootste figuratieve schilders van de 20e eeuw; Francis Bacon (1909-1992). Zijn schilderijen zitten vol heftige emoties als angst en pijn maar zijn tegelijkertijd van een indringende schoonheid.

Bacon - Nanine Linning - Stadstheater Arnhem

Bacon – Nanine Linning – Stadstheater Arnhem

‘Wie van dans en beeldende kunst houdt, kan zijn hart ophalen’, schreef de Volkskrant. ‘Vijf dansers schilderen met hun lijven een beestachtig mooie choreografie over dierlijkheid, lijfelijkheid, sensualiteit en agressiviteit.’ En NRC: ‘Bacon is indrukwekkend als het gaat om de expressieve verbeelding van pijn, kwelling en angst.’

Compromisloze dans
Met haar compromisloze dansstuk refereert Nanine Linning aan de emotionele kosmos van Bacon’s schilderijen en ziet een analogie met haar eigen kunst: “Ik ben geïnteresseerd in dierlijke impulsen, het instinctieve.” Met een vurige lichamelijkheid, onderzoekt de choreografie fundamentele gedragspatronen, die de grens tussen het menselijke en dierlijke laten vervagen en de archaïsche en genadeloze aard van ons bestaan laten zien. De toeschouwer is getuige van de strijd van het individu: eten of gegeten worden.

Multidisciplinair
De meermaals bekroonde Nederlandse choreografe Nanine Linning staat bekend om haar multidisciplinaire voorstellingen waarin ze dans met video, muziek, beeldende kunst en mode samenbrengt. Eerder was ze in Theater Heerlen te zien met succesvolle voorstellingen als Zero, Hieronymus B., Silver en Khôra.

Bacon - Nanine Linning - Stadstheater Arnhem

Bacon – Nanine Linning – Stadstheater Arnhem