Danskijkers deel 2 – Danscollege Moderne Dans

Scapino Ballet Rotterdam

Dans / Ballet
THEATER HEERLEN – INGzaal

Rang 1: € 12,50

Bestel

Stap in de wereld van dans met Scapino Ballet Rotterdam

Als vervolg op het college van Hofballet tot postmoderne dans in het vorige seizoen, ontwikkelt Scapino Ballet Rotterdam dit seizoen twee nieuwe danscolleges die dieper ingaan op de ontwikkeling van verschillende dansstijlen. In deze colleges van telkens anderhalf uur wordt niet alleen ingegaan op vorm en inhoud maar wordt ook de relatie gelegd met de historische, culturele en sociale context waarbinnen de stijlen konden opkomen. Deze editie staan in de hoofdrol: klassiek ballet en moderne dans.

Danscollege 2 / Moderne Dans
In dit college staat de tegenhanger van het klassieke ballet centraal: moderne dans. Eind 1800 klapt de enorme ballon die gevuld is met klassieke virtuositeit en uitbundigheid uiteen. Men kan niet hoger springen, meer pirouettes op spitzen draaien of langer door de lucht zweven. De verhalen van het klassieke ballet lijken uit te zijn. Toch zal het ballet nooit uitsterven en een stevige basis blijven vormen voor alle dansvormen die volgden in de 20e eeuw, de eeuw van het modernisme.

We gaan in op het ontstaan van moderne dans en volgen de pioniers in het expressionisme, de pure dans. Ook zien we hoe in de 21e eeuw bekende en onbekende, iconische en vooruitstrevende choreografen een vernieuwend beeld schetsen van het medium dans. In 120 jaar moderne dans zijn grenzen verlegd, taboes doorbroken en hebben kruisbestuivingen gezorgd voor een enorme diversiteit in stijlen, technieken en mogelijkheden. Dit college geeft betekenis aan deze bijzondere en artistieke dansstijl!

Moderne dans als kunstvorm; dans om noodkreten uit te slaan naar de buitenwereld, dans om te ontroeren, dans om te ontregelen. Dans om in de huid van andere culturen te kruipen en dans om samen te werken met andere kunstenaars.

Scapino Ballet

Scapino Ballet