Busreis naar Hasselt – Protagonist

Jefta van Dinther & Cullberg Ballet

Dans / Ballet
Cultuurcentrum Hasselt –

Plaats: € 30,00

Bestel

Veertien dansers op de barricaden voor een hallucinante droomgemeenschap

Gebaseerd op het clubleven in Berlijn en ons verlangen naar een gemeenschap als entiteit, creëerde Jefta van Dinther Protagonist. Na Plateau Effect uit 2013 dat met veel succes door Europa toerde is dit de tweede grote productie van deze Nederlandse choreograaf bij het wereldvermaarde Zweedse Cullberg Ballet.

In Protagonist gooien veertien dansers hun lichaam in de strijd om erbij te horen. In die strijd op zoek naar gedeelde betekenis of een gezamenlijk geloof, krijgt een gemeenschap vorm. Protagonist vertelt het verhaal over de zorg voor elkaar, verwantschap en verbinding, maar ook over vervreemding, controle en isolement. De Zweedse zanger Elias, die met zijn debuutsingle Revolution vorig jaar een megahit scoorde in eigen land en op de rand staat van een internationale doorbraak, zorgt voor de muziek.

Het clubleven als inspiratiebron
Jefta van Dinther: “Ons bestaan is geladen met wat we meedragen uit het verleden. Tegelijk zijn we nerveus over de toekomst. Helemaal in het heden staan, doen we bijna nooit. Maar in een club wel. Je beleeft samen iets, met mensen die je niet kent, nu, hier. Mensen geven zich over aan iets wat niet tot de materiële wereld behoort – de essentie van een ritueel.”

Over Jefta van Dinther
Sinds Jefta van Dinther als choreograaf doorbrak met zijn solo Grind (2011) is de wereld zijn podium. Van Dinther werd opgeleid aan de Amsterdamse Theaterschool, werkt in Stockholm en Berlijn en toont zijn werk in talloze internationale theaters en festivals. Als danser werkte hij met o.a. Mette Ingvartsen, Xavier Le Roy en DD Dorvillier. In zijn eigen voorstellingen schept Van Dinther samen met geluidsontwerper David Kiers en lichtontwerper Minna Tiikkainen surrealistische universa vol flashlight, schaduwen, technobeats en hallucinerende effecten, die je zintuigen op scherp zetten.

von Dinther_Protagonist Pressebild

van Dinther_Protagonist Pressebild