RUBBERBANDance Group met Vic’s Mix – Fabrik Stahlbau Strang, Aken

Door Lisa Reinheimer

Het is -6 graden en ik parkeer mijn auto naast een oude fabriek op een industrieterrein in Aken. In de enorme hal is het, ondanks de verwarmingen die zijn opgehangen, fris. Links de bar, rechts een enorme tribune. Wat een fantastische plek!

Jong en oud zitten er in het publiek, sommige lening en sommige stram. En samen hebben ze een goede avond. De RUBBERBANDance Group uit Montreal warmt me op en laat mijn hart een sprongetje maken. Deze Urban dansers (break, hiphop, latin) mixen, moderne en hedendaagse technieken. En ze hebben er duidelijk lol in. 

Choreograaf en artistiek leider Victor Quijada groeide op in LA, waar hij in de jaren ’80 in aanraking komt met break en hiphop. Daar ontvlamde zijn liefde voor de dans. Hoewel hij uiteindelijk een opleiding tot moderne danser volgt, blijft de liefde voor Urban groot en richt hij uiteindelijk zijn eigen gezelschap op. Nu traint hij zijn dansers in zowel Urban als Contemporary technieken.

Het is een plezier om die liefde voor beide zijden van het spectrum te zien. Hoe ze op elkaar inhaken, elkaar plagen of juist aanvullen. De dynamiek die daardoor ontstaat is vol borrelende energie, opstuwend, explosief. De vormelijkheid van de moderne stijlen en het ballet wordt steeds even met een speldenprikje van commentaar voorzien. Met snelheid, raffinement en een enorme nonchalance. Van groots en bombastisch tot gedetailleerd en ingetogen. De dansers beheersen alles. Soms is het zelfs bijna kubistisch te noemen, zoals ze hun lichamen draaien en plooien. Dan weer boren ze zich als een torpedo diagonaal door de ruimte.

De avond is een dwarsdoorsnede van het werk van Victor, maar ook een dwarsdoorsnede van de dansgeschiedenis. Die nu eens niet de verschillen tussen de academische dansstijlen en Urban benadrukt, maar juist laat zien hoe ze samen het hedendaagse veld uitmaken.

In gewone mensentaal: het was een avond waarin een hoop lol te beleven viel met deze ontzettend toffe dansers. En de toegift was te gek!