The audience in the sold out Ludwig Forum Aachen celebrates the young New Yorkers

door Veronica Posth

vertaling Lisa Reinheimer

 

In het kader van het Schrit_tmacher festival host Het Ludwig Forum, museum voor moderne kunst in Aken, de bijzondere voorstelling Too soon to tell van Yin Yue. Zij ontwikkelt de FoCo Techniek en is de artistiek leider van YY Dance Company. De titel van de voorstelling refereert aan de totstandkoming van deze voorstelling, die in slechts zes dagen werd gecreëerd vanaf het moment dat zij aankwamen bij het festival.

Yin Yue begon haar carrière als vierjarige in Shanghai, China. Ze verhuisde naar New York om haar opleiding voort te zetten en in 2012 begon ze ook te choreograferen. Ze is de danser en choreograaf van diverse, prachtige voorstellingen en ze werkt met de toegewijde dansers Grace Whitworth, Kevin Pajarillaga, Erika Choe en Lissa Smith.

Haar stuwende kracht is het onderzoek naar nieuwe bewegingsmogelijkheden, die voortkomen uit een samengaan tussen de Chinese volksdanstraditie en innovatieve hedendaagse bewegingen en vormen. Het voelt voor Yin Yue als een natuurlijke roeping om een nieuwe stem toe te voegen aan deze al oude taal.

Sinds 2013 ontwikkelt ze de FoCo Techniek. Een acroniem voor Folk Contemporary. Een techniek om haar dansers de oorsprong van de oude bewegingen te beschrijven. Samen met haar ensemble ontwikkelde ze in de praktijk haar idee over de FoCuV techniek. Zo werkte ze met hen aan beelden en metaforen om hen precies te kunnen uitleggen wat haar visie is. Het resultaat is een fijne, vluchtige, maar ook sterke presence. Vloeibare, waarachtige en afgebakende bewegingen uit precieze, heldere en sterke lijnen.

Het concept voor deze voorstelling is gebaseerd op vijf elementen en drie ritmes. De vijf elementen zijn wortel voor aarding, hout voor centrum, water voor omgeving, metaal voor weerstand en vuur voor de kinesfeer. Ieder element is toepasbaar op de kwaliteit van beweging en correspondeert met specifieke lichaamsdelen.
De ritmes zijn stadia van pulseren, vallen en stromen. Deze stadia worden aan de hand van de dynamiek van de choreografie onderzocht en vertalen zich zo tot fysieke en emotionele uitdrukkingen van het lichaam.
De FoCu Techniek heeft tot doel de danser alle elementen te laten integreren om zo tot een fijnzinnige textuur en grootse bewegingskwaliteit te komen, die kristalhelder en fascinerend is binnen haar eclectische oeuvre.
Yin Yue is ook de sound designer van haar eigen voorstellingen. Ze gebruikt hoofdzakelijk minimal industrial electric, piano en soms operateksten die goed passen bij de bewegingen en het moment van creatie. Soms wordt de muziek aangepast op de al gechoreografeerde frase, soms creëert ze op de muziek die dan tot motief van de inspiratie wordt.

De dansers zijn indrukwekkend, sterk, precies, energiek, overweldigend en hun uithoudingsvermogen is enorm. Yin Yue belichaamd met haar sierlijk en elegante figuur perfect de FoCo Techniek, als ze zachtjes door de ruimte beweegt alsof ze de lucht aait terwijl ze een magnetische energie opwekt die betovert en prikkelt. Haar solo’s zijn buitengewoon en hypnotiserend.

Met hun sterke motivatie en de enorme toewijding brengen Yin Yue en haar dansers een energetische pulseren en vibratie teweeg die je zintuigen overnemen en je laten zweven.