2024-07-23T00:00:00+01:00
Lade Veranstaltungen
  • Diese Veranstaltung hat bereits stattgefunden.

Giselle

Het Nationale Ballet

Dans / Ballet
THEATER HEERLEN – RABOzaal
Giselle heeft geen houdbaarheidsdatum. Het is tijdloos, net als de Nachtwacht.

Na internationale successen in onder meer China, Spanje en Colombia, gaat Het Nationale Ballet met deze ‘Hamlet van het ballet’op tournee door Nederland. Giselle is een van de oudst overgeleverde en tegelijkertijd nog altijd meest gedanste balletten ter wereld.

Giselle is een hoogtepunt uit de Romantiek. Het Nationale Ballet presenteert in het Giselle-jubileumjaar een geheel nieuwe, gerevitaliseerde versie van de klassieke tragedie, die ook voor een 21e-eeuws publiek roerend en betekenisvol is. De nieuwe productie van Rachel Beaujean en Ricardo Bustamante is echter geen moderne ‘hercreatie’. Respect voor de traditie staat in hun bewerking (met prachtige decors en kostuums van Toer van Schayk) voorop. Het duo wilde vooral de emotie en intensiteit van het verhaal benadrukken, een versie maken die, zo zeiden ze, ‘dieper raakt dan de huid’.

Tijdloos als de Nachtwacht
Giselle 
gaat over een graaf die verliefd wordt op een onbevangen boerenmeisje en die haar – door zijn ware identiteit te verhullen – om de tuin leidt en daarmee uiteindelijk het noodlot over haar en zichzelf afroept. Een verhaal dat nog altijd actueel is: onmogelijke liefde is immers een thema van alle tijden, benadrukken Beaujean en Bustamante. Ook artistiek gezien heeft het ballet niets aan zeggingskracht ingeboet. Beaujean: “De choreografie, de compositie van de dansen is fenomenaal. Giselle heeft geen houdbaarheidsdatum. Het is tijdloos, net als de Nachtwacht.”

het_nationale_ballet_-_giselle_-_foto_angela_sterling_

het_nationale_ballet_-_giselle_-_foto_angela_sterling_

Teilen Sie diesen Artikel!

Nach oben