Verenigde kunsten

Het kaderprogramma van het festival nodigt met Sidewalk Movies uit verschillende dansfilms te ontdekken in het centrum van Heerlen.

Sidewalk Movies – Screendance bij het flaneren

Door Natalie Broschat

Het schrit_tmacher 2021 biedt behalve voorstellingen in de avond ook een gevarieerd kaderprogramma met als uitgangspunt de leegte van de stad tijdens de lockdown. ‘Sidewalk’ is gecureerd door danseres-choreografe Karin Post, en presenteert in het centrum van Heerlen niet alleen spontane performances, maar ook een groot aantal dansfilms op grote beeldschermen in acht verschillende winkeletalages. Deze films, die allemaal een esthetische benadering van het thema stad laten zien, zijn op eigen gelegenheid te zien door te flaneren door de stad of onder begeleiding van audiowalks, die met behulp via een QR-code onder de betreffende tv geactiveerd kunnen worden. Weer window shoppen dus, alleen nu zijn de winkels weer open.

Bij het grote winkelcentrum Berden op de Promenade staan twee beeldschermen in een hoek ten opzichte van elkaar en vertonen een en dezelfde film. Zichtbaar zijn twee dansende mensen die zich bewegen voor de muur van een huis, en van het ene beeldscherm verdwijnen om meteen op het andere weer te verschijnen. Dit is screendance op zijn puurst. Deze nieuwe dansfilmkunst beleefde vooral tijdens de pandemie een enorme groei, omdat velen op deze manier hun kunstvorm konden blijven uitoefenen. Bij screendance worden choreografieën gevangen met de camera, geknipt en bewerkt. Zo voegen dans- en filmkunst zich samen, waardoor het voor kunstenaars van over de hele wereld mogelijk is om met elkaar in verbinding te zijn. Er bestaan bijvoorbeeld screendance-kettingen, waarin steeds weer meer opnames aan al bestaande gefilmde dansscènes worden toegevoegd.

In het kunst- en cultuurcentrum SCHUNCK zijn bijvoorbeeld aan tegen de westzijde van het gebouw twee iets experimentele films te zien, Boekhandel Van Der Velden Van Dam (Promenade 153-155) presenteert twee zwart-witfilms uit de jaren twintig van de vorige eeuw, waarin veel wandelaars en passanten te zien zijn, het PAND heeft animatiefilms in de aanbieding en achter het centraal station op het Maanplein zijn twee beeldschermen te vinden die urban-dancefilms vertonen.

Het is leuk om in Heerlen rond te wandelen, langs de etalages te lopen en deze nog jonge, vrij onbekende kunstvorm te bekijken. De vertoningen kun je het beste bekijken als er geen direct zonlicht op het beeldscherm valt en de accu van je smartphone volledig is opgeladen.