Het Nationale Ballet

Het Nationale Ballet

Ode aan de meester – Hans van Manen 85

Met violiste Liza Ferschtman

Dans / BalletKlassiek
THEATER HEERLEN – RABOzaal

Sterrang: € 39,00
Rang 1: € 34,00
Rang 2: € 30,50
Rang 3: € 27,00
Rang 4: € 16,00

Bestel

Het Nationale Ballet presenteert ‚Ode aan de meester‘

Geen choreograaf heeft zo’n groot stempel op de dans in Nederland gedrukt als Hans van Manen. In dit hommageprogramma ter gelegenheid van zijn 85ste verjaardag voegt Het Nationale Ballet een parel van de meester aan het repertoire toe. Met muzikale begeleiding van het Balletorkest o.l.v. Matthew Rowe, en met medewerking van oud-artist-in-residence Liza Ferschtman.

Hans van Manen mag deze zomer dan 85 worden, zijn ster is wereldwijd nog steeds rijzende. De afgelopen jaren nam zowel het Marijinski Ballet als het Bolsjoi Ballet werk van hem op het repertoire en ook het Ballet de l’Opera National de Paris gaat zijn werk uitvoeren. Het Nationale Ballet is er dan ook trots op Van Manen als vaste choreograaf in zijn gelederen te hebben en trakteert u in Ode aan de meester op vier meesterlijke creaties.

On the Move
Nieuw voor Het Nationale Ballet is On the Move, dat Van Manen in 1992 voor het Nederlands Dans Theater maakte. De voor de meesterchoreograaf zo kenmerkende helderheid in vorm en structuur is hier tot op het bot uitgekristalliseerd: elke lijn, blikrichting, overgang en muzikale frase voelt onontkoombaar.
Muziek: Sergej Prokofjev – Concerto for violin and orchestra nr. 1 in D major, opus 19.

5 Tango’s
Van alle Van Manen-balletten is 5 Tango’s misschien wel het meest uitgevoerd. In 1977 zette Van Manen met dit werk de ‘tango nuevo’ van Astor Piazzolla in Nederland op de kaart. De choreografie, gezet op vijf contrastrijke composities, is een zinderend duet tussen de onderhuidse passie van de tango en de koele distantie van het ballet.
Muziek: Astor Piazzolla – Todo Buenos Aires, Mort, Vayamos al diablo, Resurrección del angel, Buenos Aires hora cero.

Sarcasmen
Minstens even iconisch is Sarcasmen, in 1981 gemaakt voor Rachel Beaujean en Clint Farha. Dit ballet voor twee dansers en een pianist gaat over elkaar uitdagen, treiteren zelfs, maar nooit ‘over de top’ – dat zou tenietdoen aan de geraffineerde chic en erotiek van de choreografie.
Muziek: Sergej Prokofjev – Cinq Sarcasmes, opus 17.

Symphonieën der Nederlanden
Tot slot in dit hommageprogramma Symphonieën der Nederlanden, in 1987 gecreëerd voor de opening van Amsterdam Culturele Hoofdstad. Van Manen zag bij Louis Andriessens gelijknamige, opzwepende muziek beelden voor zich van Amerikaanse marching bands en gaf daaraan zijn eigen frisse, soms dwarse, maar steeds aanstekelijke interpretatie.
Muziek: Louis Andriessen – Symphonieën der Nederlanden.

Balletorkest
Het Balletorkest onder leding van Ermanno Florio én Liza Ferschtman zorgen voor de muziek.