4: STILL LIFE

Nicole Beutler Projects & Theater Malpertuis

ToneelDans / BalletTHEATER HEERLEN – LIMBURGzaal

Universeel krachtenspel in een dansduet geïnspireerd door Bauhaus

Nicole Beutler combineert in 4: STILL LIFE de bouwstenen van het dansduet tussen man en vrouw met de geometrie van Bauhaus. Cirkels, vierkanten en driehoeken zijn de leidraad voor een ‘dans van de ruimte’. In het jaar waarin we honderd jaar Bauhaus vieren, keert deze voorstelling uit 2013 terug in de theaters.

Terug naar de basis
Een wit toneel en twee dansers. Choreografe Nicole Beutler keert met 4: STILL LIFE terug naar de basis. Ze dook in de geschiedenis van de danskunst en destilleerde daaruit de essentiële bouwstenen van het dansduet tussen man en vrouw; van de barokke hofdans via Lindy Hop naar de postmoderne dans. We zien paringsrituelen, leiders en volgers, versmelting en gevecht, afstand en intimiteit in een compositie van vijf scènes; een dans van de ruimte, een bijzondere hofdans, een paringsdans, een ritueel en een ‚Lichtspiel‘. Elk deel heeft zijn geheel eigen sfeer en energie, ondersteund door de muziek van Beutlers vaste componist Gary Shepherd.

Geometrie als leidraad
Voor deze voorstelling vormen ook de principes van Bauhaus, de beeldende kunstbeweging uit het begin van de 20e eeuw, een belangrijk uitgangspunt. De geometrie van vierkant, cirkel en driehoek zijn letterlijk de leidraad voor deze muzikale en beeldende compositie. Op trefzekere wijze – zoals we dat kennen van Beutlers precieze choreografieën – neemt ze ons mee naar een poëtische wereld waarin een intrigerende dialoog tussen de dansers en de ruimte steeds nieuwe betekenissen oproept.

Recensies:
Vier sterren voor 4: STILL Life
4: STILL LIFE
 ging in 2013 in première en werd bekroond met vier sterren door de Volkskrant, de Theaterkrant en NRC.‘4: STILL LIFE is een en al contradictie. Tussen tijden en stijlen, tussen verwachtingen en realiteit. Het is functioneel en esthetisch, sec en gevoelig, herkenbaar en vreemd, saai en fascinerend. Bijzonder dus’, schreef de Volkskrant

Nicole Beutler Projects wordt structureel gesubsidieerd door het Amsterdams Fonds voor de Kunst en Fonds Podiumkunsten.

4_stilllife_anjabeutler

4_stilllife_anjabeutler