BROOS

Conny Janssen Danst

Dans / Ballet –
THEATER KERKRADE

‘Van de eerste schreeuw tot de laatste zucht’

BROOS is een sprankelende, fysieke voorstelling over ouderdom, jeugd en de kwetsbaarheid van het leven. In een mozaïek van vertellingen ervaren we op soundscapes en composities van Maartje Teussink de hartenklop van diverse momenten in tijd. Over zijn en verdwijnen. Over verwerven en verlies. Over branie en bedachtzaamheid. Over de tijd die doortikt… BROOS verhaalt over de kwetsbaarheid van het leven, van de eerste schreeuw tot de laatste zucht.

Na HOME (2017) en de remake van INSIDE OUT (2018) is BROOS het nieuwste werk van Conny Janssen voor het theater. Behalve met een groot, avontuurlijk ensemble van dertien dansers werkt Conny Janssen voor BROOSopnieuw samen met Maartje Teussink, die met speciaal voor de voorstelling nieuw gecomponeerd werk live te horen zal zijn. De muziek van de componist, multi-instrumentalist en vocalist laat zich omschrijven als lyrisch en alternatief. Teussink creëert muzikale sferen en soundscapes waarbij zij de grenzen en de combinatie van verschillende muzikale invloeden onderzoekt.

De Conny Janssen Danst voorstelling BROOS. Foto: Andreas Terlaak

Nederland, Zoetermeer, 10-01-2019-11–01-2019. De Conny Janssen Danst voorstelling BROOS. Foto: Andreas Terlaak

Over Conny Janssen Danst 
Conny Janssen Danst (Rotterdam) is sinds 1992 een van de meest toonaangevende moderne dansgezelschappen in Nederland. Het werk van artistiek leider Conny Janssen staat bekend om de sterk fysieke en theatrale kracht van de dansers en de verrassende diversiteit van haar voorstellingen. Door verbindingen aan te gaan met kunstenaars en instellingen uit de wereld van fotografie, film, architectuur, theater en muziek, plaatst Conny Janssen haar dans in een breder perspectief. Het werk van Conny Janssen is veelvuldig onderscheiden en is te zien op diverse festivals. Daarnaast is Conny Janssen Danst een broedplaats voor jong talent.

Conny Janssen over Broos
Baby’s, kleuters, pubers, jonge ouders, ouderen: elke levensfase heeft een andere broosheid. Bij het zien van een oudere vergeten we vaak dat die persoon door al die levens fases is gegaan. Dan zien we slechts de laatste uiterlijke vorm en verhult die alle andere verhalen die er ooit zijn geweest of nog sluimeren. Met de dansers onderzoek ik de specifieke fysiek van verschillende levensstadia. In een mozaïek van vertellingen ervaren we in broos de hartenklop van diverse momenten in tijd. Waar haalde Conny Janssen haar inspiratie voor BROOS vandaan? Hoe geeft zij betekenis aan de ‚broosheid‘ van verschillende levensfases in de nieuwe voorstelling? Dit en meer lees je hier. 

De Conny Janssen Danst voorstelling BROOS. Foto: Andreas Terlaak

De Conny Janssen Danst voorstelling BROOS. Foto: Andreas Terlaak

Recensies
‚Mooi en vol compassie uitgevoerd: jonge lijven worden al dansend oud in Broos‘. De Volkskrant ★★★
‚Broos is prachtig vloeiend‘. NRC ★★★
‚Hoogtepunt van de voorstelling is het duet van Remy Tilburg en Youp Scheffer, zij weten de toeschouwer moeiteloos mee te nemen.‘ De Theaterkrant
‚Ongekunsteld mixt Janssen moderne dans met urban streetstijlen en clubdans. Janssens‘ dans staat als een huis, voor jong en oud.‘ Trouw ★★★

Gastreacties
‚Conny sleept je mee van het begint tot het eind. De dansers, Maartje, decor, licht doet de rest.‘
‚Het was fantastisch! Echt zo’n mooie voorstelling met prachtige muziek. Ik wil nog een keer.‘
‚Prachtige herkenbare voorstelling. Ik was zeer ontroerd.‘